Viole Maribor | Ultras since 1989

Zgodovina Viol

natisni PDF

Zametki Viol segajo v leto 1989. Takrat se je skupina razgretih fantov, v glavnem osnovnošolcev, začela zbirati na jugu stadiona Ljudski vrt. Prva tekma, na kateri so navijali, je bila 2. avgusta 1989 v pokalu Maršala Tita proti Spartaku iz Subotice, ki je takrat igral v 1. jugoslovanski ligi. Takrat je bilo okrog petnajst do dvajset navijačev, starih med trinajst in štirinajst let.

Skupina se je imenovala Marinci in je bila hit med takratnimi mariborskimi osnovnošolci. Fantje so navijali za NK Maribor na tekmah v medrepubliški ligi zahod. Največke število Marincev je bilo okoli štirideset, vendar pa je treba vedeti, da je takrat veliko ljubiteljev nogometa v Mariboru navijalo za različne klube v 1. jugo ligi in so zato hodili na tekme velike četverke, Olimpije in drugih klubov v 1. ligi. NK Maribor zaradi igranja v nižji ligi enostavno ni bil dovolj zanimiv.

Z osamosvojitvijo Slovenije je NK Maribor pritegnil precejšnje število teh navijačev in tako postal po obiskanosti tekem in interesu za nogomet prvi klub v Sloveniji, precej je prehitel tudi Olimpijo. Na zadnji tekmi NK Maribor-a v medrepubliški ligi se je ime Marinci spremenilo v VIOLE MARIBOR. Ime Viole je namreč precej bolj povezano s klubski mi barvami in mestom samim. Navijačem so se pridružili tudi starejši člani.

V prvem letu 1. slovenske lige je bilo v Sloveniji več navijaških skupin. Violam je postala stalen rival Olimpija oz. njeni navijači Green Dragonsi, ki pa se v prvem letu niso pojavljali na stadionih v večjem številu. Kljub temu so v drugem, spomladanskem delu prvenstva tako Viole, kot Dragonsi dokazali, da sta edini pravi navijaški skupini v Sloveniji. Ostale skupine iz Zagorja, Trbovelj, Izole so kaj hitro razpadle, Viole pa so se vedno bolj in bolj razvijale in postajale vedno večje ter boljše organizirane. Naredile so članske izkaznice, članov pa je bilo v prvem letu okoli osemdeset. Število je naraščalo iz leta v leto, leta 1996 je bilo okoli tristo registriranih članov, leta 1997 štiristo, 1998 petsto, leta 1999 pa že čez sedemstopedeset članov, pri čemer pa je potrebno posebej poudariti, da takrat precej rednih navijačev ni iz raznih vzrokov ni bilo registriranih. Ankete, ki so bile narejene v sezoni 1992/93, so pokazale, da je bila takrat pripadnost Violam med mladimi Mariborčani odraz trenutne mode. Če bi vsi, ki so kdaj koli bili na jugu, med Violami, redno prihajali na tekme (gre za pripadnike različnih generacij), bi bilo Viol nedvomno Čez dva tisoč.

Jedro Viol sestavlja trenutno okoli 250 navijačev, ki večinoma odhajajo tudi na gostovanja. V glavnem pa lahko govorimo o približno petsto aktivnih Violah. Med večje tekme v slovenskem prostoru v prvih letih slovenske lige sodijo Maribor : Izola 3.maja 1992, kjer so Viole pripravile prvo večjo organizirano bakljado. Čez tri dni , 6.5.1992, je bila prva večja invazija na Ljubljano, ko je Maribor igral z Olimpijo. Takrat je bilo v Ljubljani čez 300 Viol. Na tekmi Maribor : Novo Mesto je prišlo do največjega incidenta do takrat na tekmah slovenske nogometne lige. Prišlo je do prave vojne med Violami in novomeškimi Trottersi. Boji so divjali na ulicah in okrog stadiona ter med samo tekmo in po njej. Največja tekma NK Maribora v slovenski ligi nasploh, je bila leta 1997, ko je Maribor prvič po osamosvojitvi postal državni prvak. Na tekmi z Beltinci se je zbralo okrog 14.000 navijačev, od tega okoli 1.500 VIOL. Na tej tekmi je bilo prižganih okrog 300 bakel okoli celega stadiona, prav tako pa je bila narejena lepa koreografija za celoten stadion in eden največjih paper showov.

Vsekakor so največje tekme v slovenski ligi derbiji z Olimpijo. Viole so v letih 1996, 97 in 98 več¨krat razbile Green Dragonse v njihovem mestu, pa tudi v Mariboru. Na tekmi državne reprezentance (Slovenija : Danska) v Ljubljani je prišlo do incidenta med Violami in Green Dragonsi, ko so slednji napadli tri člane VIOL. Uro za tem so jim Viole vrnile, ko so popolnoma razbile in pognale v beg številnejšo skupino Dragonsov pri tromostovju, čeprav so jih ti čakali s palicami in verigami. Leto za tem je prišlo do obračuna v Ljubljani na Dunajski cesti pri Slovenija športu. Tam je 27 VIOL razgnalo kakšnih sedemdeset Dragonsov, ki so se poskrili po ljubljanskih ulicah in parkih ter poskrili svoja klubska obeležja. Zadnje bližnje srečanje med VIOLAMI in Green Dragonsi je bilo leta 1998 v Mariboru. Takrat se je skupina Ljubljančanov vračala iz Murske Sobote, kjer je Olimpija igrala z Muro. Dragonsi so vedeli, da je Maribor že igral v soboto in zato niso pričakovali VIOL v mestu. Njihov avtobus s približno 35 navijači se je ustavil na železniškem kolodvoru. Dragonsi so izstopili in pričeli mantretirati mimoidoče. Kričali so kje ste VIOLI in jebeš Maribor. Takrat jih je napadla skupina 12. VIOL, ki je bila v bližini kolodvora. Viole so zradirale nekaj Dragonsov, ki so panični bežali na avtobus, ta pa je odpeljal in pri tem pozabli enega njihovega člana, ki je nato tekel na drugi breg Drave, kjer ga je pobrala policija, ki je kasneje prišla na kraj dogajanja. Za tem so Dragonsi pričeli s svojim štrajkom in se eno leto in pol niso pojavljali na tekmah. Na zadnji tekmi v Mariboru, spomladi 2000 se jih je le pojavilo kakšnih 150, ki pa so bili zaščiteni kot sibirski medvedi. Prišlo je do obračuna med VIOLAMI in policijo, pri čemer je bilo poškodovanih nekaj policistov in nekaj VIOL, Dragonsi pa so v spremstvu mož v modrem zapustili Maribor brez prask.

Viole so v Sloveniji razvile svoj prepoznavni stil navijanja, kamor sodijo poleg glasnega, fanatičnega ter temperamentnega navijanja in osnovnih navijaških rekvizitov (šal, zastava, kapa, majica, dres) še pirotehnieni vložki, razne koreografije, originalni transparenti, pa tudi huliganstvo, provokacije, neredi in podobno. Prva tri leta so Viole dobesedno vladale med navijači na nogometnih igriščih. Praktično ni minil teden, da ne bi bil v časopisih objavljen kakšen izgred Viol. Res je, da so bile takrat na stadionih in okoli njih precej drugačne varnostne razmere kot danes. Kjerkoli so se Viole pojavile so sejale strah med nasprotnikovimi navijači. Na jugu je bila res prava ekipa, nastale pa so že prve podskupine Viol. Posebej je treba omeniti Rušane, ki so precej prispevali k slovesu imena. Brez njih bi si Viole težko ustvarile takšnega slovesa, kot ga nosijo danes. Potem so tu še KURVE CENTER, doma z levega brega Drave, ki so prisotne od vsega začetka, pa tudi skupine iz novih naselij Maribora - iz Nove vasi, Borove vasi, Tezna, Studenc in od drugod. Prav tako je potrebno posebej pohvaliti skupino iz APAČE, ki je že ob nastanku slovenske lige naredila svoj transparent in je bila vselej prisotna na tekmah. Ta skupina je v zgodovini zaznamovana kot prva organizirana grupa Viol. Precej članov šteje tudi skupina ULTRAS PROVINCA, v kateri je veliko Viol z daljšim navijaškim stažem. V tej skupini so navijači iz okolice Maribora, ki prav tako sodijo v jedro Viol. Svojo skupino imajo tudi navijači iz Šentilja, ki jih je okoli dvajset in imajo svoj transparent VIOLE ŠENTILJ. K boljši organiziranosti Viol so veliko prispevali starejši navijači, in sicer skupina VIOLE ALCO UNITED. Omeniti moramo tudi skupino deklet, imenovano VIOLE GIRLS, ali popularne Girlice, ki so bile prva ženska navijaška skupina v Sloveniji. V zadnjih letih so se pojavile še naslednje skupine VIOL: VIOLE PTUJ, VIOLE RADGONA, VIOLE DRAVSKO POLJE, VIOLE PRAGERSKO, VIOLE LJUTOMER , VIOLE ILIRSKA BISTRICA in VIOLE RATEČE.

Viole lahko razdelimo v tri starostne skupine. To so navijači stari do 18 let, ki predstavljajo podmladek Viol, nato so tukaj navijači, stari od 18 -24 let, ki predstavljajo jedro skupine. V tretji skupini so navijači od 25-30+ let. V desetih letih, odkar obstajajo Viole, je prišlo do velikih nihanj v odnosih na relaciji uprava - navijači in policija - navijači. Včasih so bili ti odnosi dobri, včasih pa tudi ne, in prav takrat je prihajalo do izgredov Viol. Uprava NK Maribora je bila večinoma v dobrih ali zadovoljajočih odnosih z navijači, veasih pa je, kot v vseh drugih stvareh v življenju, prišlo do medsebojnih nerazumevanj in kratkih stikov. Kvaliteta odnosov je bila precej odvisna tudi od iger NK Maribora.

Kot vse navijaške skupine imajo tudi Viole med slovenskimi navijaškimi skupinami svoje sovražnike oz. nasprotnike. Med nasprotnike Viol spadajo v prvi vrsti Green Dragonsi navijači Olimpije. Med nasprotnike pa sodijo tudi vse skupine, ki simpatizirajo z njimi ali pa oponašajo njihovo navijanje. To so predvsem Celjski Grofje, ki so izdajalci Štajerske in so v Ljudskem vrtu skupaj z Dragonsi navijali za Ljubljančane in hkrati stali za tablo štajerska jajca. Med nasprotnike spadajo tudi Black Gringosi iz Murske Sobote, s katerimi so Viole v začetku imele korektne odnose. Gringosi so pokazali svoj pravi obraz na enem od gostovanj, kjer so se nedostojno vedli do dveh predstavnikov Viol, ki sta šla na gostovanje z njimi. Ker je v zadnjih letih ultra scena v Sloveniji nazadovala VIOLE nimajo več nobenih simpatizerjev oz. niso z nikomer več v prijateljskih odnosih. Scena je že tako ali tako preveč dolgočasna! Z nastopi NK Maribora v evropskih pokalih so tudi Viole pridobile nekaj evropskih navijaških izkušenj. Prva evropska tekma je bila v Mariboru s klubom Hamrun Spartans z Malte in takrat so se Viole prvič predstavile Evropi. Na tekmi sta bila promovirana dva nova, do takrat najdaljša transparenta : MI LJUBIMO MARIBOR in pa NK MARIBOR - VIOLE. Bilo je prižganih čez 40 vulkanov in nekaj dimnih bomb. Naslednja tekma je bila v Mariboru z Atleticom iz Madrida. Takrat je prišlo do prvih večjih incidentov kateregakoli slovenskega kluba na evropskih tekmah. Priprtih je bilo petnajst Viol, od tega šest do naslednjega jutra. Tekma je bila tudi prekinjena zaradi vdora enega od navijačev na igrišče. Na tej tekmi se je zbralo največje število Viol do takrat - okoli sedemsto. Prva več¨ja skupina navijačev v Mariboru so bili navijači Borrusie iz Dortmunda, vendar je šlo v njihovem primeru večinoma za nekoliko starejše in mirnejše navijače. Viole so si takrat pridobile prve izkušnje z navijači iz tujine. Prva bolj huligansko usmerjena navijaška skupina v Mariboru so bili navijači Austrie iz Dunaja - Bulldogs, s katerimi je prišlo do bližnjega srečanja, ko je posredovala tudi policija. En član Viol je končal v bolnišnici. Navijačem Austrie je bila odvzeta zastava in nekaj šalov, Viole pa so po tekmi kamenjale njihov avtobus po vsej Mladinski cesti do železniške postaje in ga razbile. Prvo evropsko gostovanje Viol je bilo v Romuniji, kamor je na tekmo med Mariborom in domačo Glorio Bistrito odpotovalo nekaj Viol. V isti sezoni je sledilo še gostovanje v Dortmundu, ki je bilo resnično nepozabno za približno sedemdeset članov. Sledilo je eno izmed najštevilčnejših gostovanj na Dunaju proti Austrii, kjer je bilo približno dvesto petdeset Viol. Na tekmi z Austrio je prišlo do incidentov med Violami in avstrijsko policijo. Priprtih je bilo okoli 20 navijačev, od tega so bili trije zadržani na Dunaju še dva dni. Viole so se na gostovanje odpravile tudi v Atene, kjer so z navdušenjem spremljale fanatično navijanje več desettisoč grških navijačev. Sledila so tri zaporedna gostovanja v Amsterdam. Enkrat je Maribor igral z Ajaxom, potem z Eindhovnom in nazadnje z Genkom. Vmes je bilo še gostovanje v Carigradu proti Bešiktašu in v Krakowu proti Wisli.

V sezoni 1999/2000 je prišlo do invazije VIOL na Evropo. Poleg gostovanja v Liegu in Lyonu, so bile VIOLE prisotne še v Kijevu, potem okupirale RIM, nazadnje pa še Leverkuzen. Gostovanje v RIM velja za najštevilčnejše gostovanje VIOL. Zbralo se jih je kakšnih sedemsto, kar je največje število navijačev v tujini med vsemi slovenskimi klubi! Viole so prvi večji spektakel pripravile na zadnji tekmi sezone 1996/97, ko je NK Maribor Teatanic osvojil svoj prvi naslov državnega prvaka samostojne Slovenije. Viole so takrat pred 14.000 gledalci pripravile šov na visokem nivoju, saj so ob bučnem navijanju skozi vso tekmo pripravile balone in zastavice prav za vsakega gledalca na stadionu. Gledalci so nato po navodilih Viol uporabljali rekvizite, med polčasom pa se je okoli celega stadiona prižgalo okoli 300 bakel in pogled na stadion je bil veličasten.

Viole pravijo, da se je njihova organizacija v vseh letih, predvsem v zadnjih zelo izboljšala, vendar pa jim še vedno manjka nekaj stvari, ki si jih želijo. Če želijo zagotoviti dobro organiziranost Viol in maksimalno dobro navijanje, morajo postaviti temelje, med katere v prvi vrsti spada prostor, kjer se navijači lahko zberejo, kjer lahko imajo sestanke, kamor lahko sprejemajo pošto in se tudi nasploh družijo. Zavedati pa se je treba, da vse delo med Violami poteka na prostovoljni bazi in je odvisno od dobre volje vsakega člana, zato pozivajo vse, ki imajo kakršnokoli možnost in voljo pomagati Violam, naj to naredijo v dobrobit mariborskega nogometa in navijaštva.

 
Art Optika
Domov Viole Zgodovina Viol

Zadnje novice

Zadnje vsebine

Priljubljene vsebine