Viole Maribor | Ultras since 1989

Zgodbe zgodovine

Navijaška scenah 90-ih v Sloveniji

natisni PDF
Z osamosvojitvijo Slovenije so nastale tudi nove navijaške skupine. Takrat je bil to nekakšen navijaški boom, ki je sledil še iz časov bivše države, ko so na tem območju skorajda v vsakem mestu rastle nove navijaške skupine. Tudi Slovenija pri tem ni bila nobena izjema, skorajda vsako mesto, ki je imelo klub v 1. slovenski ligi (prva sezona je štela 21 ligašev) je imelo svojo organizirano navijaško skupino, čeprav mnogi niso zdržali več kot eno leto.
Več ...
 

Maribor - Elan Novo mesto, 6.9. 1992, najhujši incidenti na Slovenskem do tega leta

natisni PDF
Po uspešnem nastopu v predkolu pokala UEFA je Maribor in Viole čakala nova tekma v domačem prvenstvu, v goste je prišla ekipa iz Novega mesta. Eden od članov Viol je, da bi malo zapalil ostale Viole v MKC (mladinsko kulturni center v Orožnovi ulici - v tem prireditvenem prostoru so se Viole zbirale v zgodnjih 90ih) ostalim Violam povedal, da so ga klicali Trottersi (navijači iz NM) in napovedali da bodo zlamali celi Maribor. To je bilo več kot dovolj, da so se Viole takoj začele organizirati.
Več ...
 

Olimpija - Maribor, september 1992

natisni PDF
Dogajanje na prvo septembrsko nedeljo v letu 92(incidenti z NM navijači) Viol ni pustilo ravnodušnih, tako da so v prihajajoči tekmi, ki je sledila bili enotni, da se odpravijo na gostovanje v najmočnejši postavi. Drugo jim niti ni preostalo, saj je bil na vrsti derbi z Olimpijo, incidenti s trottersi so bili še v glavah sodelujočih razmeroma sveži, izkušnje iz preteklosti ne ravno najboljše – Viole bojevniško razpoložene v LJ!
Več ...
 

Prvi nastop v evropskih pokalih, Maribor - Hamrun

natisni PDF

Potem ko so Viole vendarle dočakale prvo trofejo, saj je Maribor osvojil prvi naslov pokalnih zmagovalcev v novi mladi državi Sloveniji, pa je vijoličaste in seveda predvsem Viole čakal prvi nastop v evropskih pokalih. Navdušenje je bilo za tiste čase ogromno in mnogo mladih mariborčanov, ki takrat še niso poznali ultras življenja je svoj novi dom našlo na jugu. Takoj po končani sezoni je že bil znan prvi nasprotnik, nogometaše Maribora je čakal Hamrun iz Malte.

Več ...
 

Prvi pokal v Mariboru

natisni PDF
Na predvečer prvega rojstnega dne nove države Slovenije in ob sklepnem dejanju dogajanja v slovenskih nogometnih ligah in pokalu je NK Maribor Branik čakala še finalna tekma slovenskega pokala z ljubljansko Olimpiji. Viole so se vnovič namenile odpraviti v Ljubljano.
Več ...
 

Prvi derbi

natisni PDF
Kot so nekaj mesecev poprej napovedali rivalstvo ljubljanskim navijačem, so Viole iz dneva v dan bile čedalje bolj nestrpne, saj se je bližal prvi derbi v samostojni Sloveniji. Par dni pred tekmo so se že začeli organizirano pripravljati na njo, kupovali so večje količine celuloida, s katerim so delali dimne bombe.
Več ...
 

Prve baklje v Mariboru

natisni PDF

Po solidnih jesenskih navijaških predstavah na jugu leta 1991 in dobri organiziranosti za takrat relativno mlado navijaško skupino, so se Viole med zimskim premorom zbirale na košarki v dvorani Tabor, vodstvo Maribora na lestvici prve slovenske nogometne lige, pa je bilo dovolj velik magnet, da so Viole v svoji organizaciji naredile korak dalje.

Več ...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Art Optika
Domov Viole Zgodbe zgodovine

Zadnje novice

Zadnje vsebine

Priljubljene vsebine